Spánek sourozenců v jedné místnosti

Mar 3 / Anna Ružičková





Příchod nového člena rodiny je obrovská změna pro všechny. Pro sourozence pak opravdu nejzásadnější, protože to znamená, že se budu muset dělit o pozornost svých nejmilovanějších rodičů s někým dalším. Představte si, že se musíte o svého partnera dělit s někým dalším, přesně tak se cítí vaše starší dítě, když z ničeho nic přinesete domů miminko. Pojďme se podívat na to, jak je to se sdílením jednoho pokoje u sourozenců!
Mnoho rodičů přemýšlí nad tím, jaký věkový rozdíl mezi sourozenci je ten nejlepší. Já jsem přesvědčená, že to bude pro každou rodinu jiné. Jedni říkají, že je lepší mít děti blízko u sebe, aby měly mezi sebou pevný vztah. Jiní zase čekají, až bude starší dítě větší, nebude tolik potřebovat maminku, a dokáže se lépe přizpůsobit nové dynamice rodiny. Někteří rodiče chtějí mít probdělé noci co nejdříve za sebou, jiní čekají, až bude starší dítě spát celou noc. Každá vaše rodina je naprosto individuální, proto je potřeba myslet na to, že opravdu neexistuje jedna správná odpověď pro všechny. Co se týká spánku, podíváme se na to společně.

Kdy může starší sourozenec sdílet pokoj s mladším?

Společné spaní sourozenců si můžeme představovat jako chichotání a pošťuchování dvou sourozenců, kteří vymýšlejí nejrůznější strategie na své rodiče, aby ještě nemuseli spát. Ve skutečnosti to tak často vůbec není, a sdílení pokoje s sebou může přinést různé výzvy, se kterými se setkáte.

Je to velká událost pro oba sourozence, u které je důležité, aby oba sourozenci dostali dostatek emocionální podpory a cítili se v pohodě. 

Odborníci po celém světě se shodují na tom, že by malé miminko mělo spát v blízkosti svých rodičů ideálně první rok. Po prvním roce tedy může být vhodná doba na přesun ke staršímu sourozenci, i když to bude velmi individuální s každým jedním dítětem. Kolem prvního roku můžeme u dětí pozorovat různé změny, a nemusí to být ten nejvhodnější čas, pokud zrovna kojíte/krmíte několikrát za noc, nebo cítíte, že dítě prochází separační úzkostí. Někteří rodiče čekají, až mladší dítě prospí celou noc, nebo se probouzení sníží na 1-2x. Jak ale víme, nikdy nevíme, kdy to přijde.

Pokud máte doma batole a kojence, kteří stále přes den spí, můžete začít právě denním spánkem, který může být pro přechod jednodušší, a také může přinést spoustu pozitiv pro pozdější noční společný spánek. Děti už budou zvyklé spát spolu přes den, a přechod pro ně bude jednodušší.

Co se týká bezpečnosti spánku v jedné posteli, nedoporučuje se, aby dítě mladší jednoho roku spalo se starším sourozencem na stejném povrchu. Výzkum je v tomto ohledu však velmi omezený, proto berte v potaz vaše rodinné uspořádání, hodnoty a spánkový prostor. Omezení pro sdílení pokoje neexistují, můžete tedy například zvolit možnost spánku v jedné ložnici s tím, že starší dítě spí vedle vaší postele ve svém prostoru, a mladší spí v posteli s vámi, nebo ve své postýlce na druhé straně vaší postele. Vím, že jsou zde však omezení, pokud nemáte dostatečně velkou místnost pro takové spaní.

Jak nastavit prostor pro spánek?

1. Teď není prostor pro stěhování staršího sourozence do jiného spánkového prostoru. Naopak je důležité, aby svůj spánkový prostor naprosto skvěle znal, cítil se v něm dobře a bezpečně. Znalost svého spánkového prostoru s pozitivními pocity může velmi usnadnit tento proces.

2. Komunikujte! Mluvte o změně a připravte své starší dítě na to, co se bude dítě. Poskytněte mu emocionální podporu. Mluvte o změně v pozitivním slova smyslu, pokud vás uslyší mluvit o přesunu v dobrém, pomůže mu to v mozku utvářet pozitivní asociace. Využít můžete například příběh o tom, jak jste vy spali se svým sourozencem, nebo si zahrát hru na společné spaní přes den. Pomoci také může knížka, kde bude společné spaní vyobrazeno. Vizuální pomůcky dětem velmi usnadňují pochopení změny.

3. Myslete na to, aby byl prostor pro spánek bezpečný. Pokud nevíte jak na to, stáhněte si e-book Bezpečnost spánku ZDARMA ZDE.

4. Dejte pozor na rozptýlení. Je jasné, že děti budou chtít řádit, když budou spolu. Pokud ale chceme, aby spolu mohly v klidu usínat a spát, je dobré připravit pár věcí, které jim mohou pomoci zůstat v klidu. Využijte zatemňovací závěsy, aby byla večer a noci dostatek tmy. Můžete také spánkové prostory dětí rozdělit, aby se vzájemně nerozptylovaly. Můžete využít zvuky deště, lesa nebo moře pro zklidnění. A pak přemýšlejte o tom, jak budete postupovat, pokud se vaše děti budou v noci probouzet. Možná mladšímu můžete pořídit postel, na kterou se také vlezete a v případě probuzení si jen lehnete k němu a uspíte ho. Možná víte, že budete muset kojit a starší dítě by to mohlo probudit, tak si připravíte křeslo v obýváku, kde mladší dítě nakojíte a pak zase uložíte. Přemýšlejte o vaší konkrétní situaci a možnostech, které máte.

Jak na společnou rutinu?

Přesun sourozenců do jednoho pokoje může rozhodně změnit dynamiku vaší rodinné večerní rutiny. Někdy to může být celkem zoufalé zkoušení plné pokusů a omylů, než dojdete k něčemu, co bude vyhovovat vám všem. Každé z vašich dětí může být naprosto jiné, mohou mít jiný temperament i spánkové potřeby. Pamatujte na to, že vy vaše děti znáte nejlépe, takže se snažte jejich individuální potřeby zakomponovat do vaší rodinné rutiny, tak aby se dostalo na všechny.

Pokud máte partnera, může pro vás být vhodná strategie, že jeden z vás uspí jedno dítě, a druhé zase to druhé, nebo ty starší děti. Všechny vaše děti tak budou mít blízkost rodiče a možnost propojení se s vámi. Je to zvláště dobré rozhodnutí, pokud každé vaše dítě usíná v jiný čas.

Dalším fungujícím způsobem je společné uspávání, kdy si všichni vlezete do jedné postele. To vám dá možnost propojit se, mazlit se, a dosytit si potřeby kontaktu, zvlášť pokud už během dne pracujete, a děti chodí například do školky. Je to však vhodnější, pokud se doba usínání víceméně shoduje u všech dětí, abyste nemuseli vymýšlet nejrůznější strategie, aby se děti nebudily vzájemně.

Pokud jste na uspávání sama, ať už jako maminka samoživitelka, nebo proto, že je manžel ještě v době rutiny a uspávání v práci, pak moc doporučuji využít šátek a nosítko. Udělejte si to v takovém případě co nejjednodušší a využijte to, co vám funguje. Skvělé může být zalézt si do jedné postele, a při kojení/krmení menšího dítěte, můžete staršímu číst. Pokud menší dítě potřebuje pohyb k usínání, můžete se s ním pohupovat u postele toho staršího a opět číst nebo pustit audio pohádku, hudbu nebo zvuk deště. Starší dítě pak můžete přenést do jeho spánkového prostoru a mladší také. V případě, že vaše mladší dítě usíná dříve, než to starší, můžete ho uspat, zatímco si starší v klidu hraje, a pak využít čas, který budete mít se starším dítětem jen pro sebe. I když se mladší dítě probudí brzy po odložení, většinou to stačí pro uklidnění staršího dítěte a jeho uspání, případně pak můžete zase přistoupit k uspávání najednou. 

Někdy to může být opravdu o hledání, ale nebojte se, najde to, co vám vyhovuje a děti si zvyknou na rutiny, které si společně vytvoříte.

Myslete na to, že společný čas před spánkem je milionkrát důležitější, než umyté nádobí!

Pokud řešíte problém s uspáváním nebo těžké noci s některým z vašich dětí, určitě se na nás obraťte pro konzultaci. Stačí napsat na e-mail konzultace@wellbabing.cz.
Created with