Monitor dechu - jak to s ním doopravdy je?

Oct 31 / Anna Ružičková





Péče o miminko je pro rodiče jedním z nejdůležitějších úkolů a mnoho z nich se obává o zdraví a bezpečnost svého dítěte, zejména v noci. Jedním z nástrojů, které mohou rodiče použít k monitorování dechu svého miminka, je monitor dechu. V tomto článku se podíváme na to, jak tento a podobné přístroje fungují a co od něj můžete a nemůžete očekávat.
Jak funguje monitor dechu
Monitor dechu je zařízení, které funguje na principu detekce dechových pohybů dítěte. Snímá dechové pohyby hrudníčku a bříška miminka a na základě toho vyhodnocuje, zda je vše v pořádku, nebo není.

Toto zařízení zaznamenává zpomalení dechu, nepravidelnosti, apnoické pauzy nebo úplnou zástavu dechu. Když detekuje nějakou anomálii, upozorní rodiče obvykle zvukovým i optickým signálem.

Je důležité si uvědomit, že monitor dechu není prevencí proti Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) a Sudden Unexpected Infant Death (SUID). To znamená, že i když máte v postýlce nebo na dítěti monitor dechu, nemůžete tak snížit riziko SIDS a SUID. Tato rizika můžete snížit dodržováním bezpečnostních zásad.

První pomoc a monitor dechu
Protože monitor dechu pouze signalizuje, že se něco děje, co by se dít nemělo, je důležité, abyste věděli, co dělat, pokud začne monitor dechu hlásit problémy. Mít znalost první pomoci je klíčové pro rychlou reakci a zachování bezpečnosti vašeho dítěte.

Kalibrace a servis
Je důležité si uvědomit, že monitor dechu není kalibrovatelným zařízením. Kalibrace se provádí pouze u přístrojů, které měří nějakou fyzikální hodnotu, například tlakoměr nebo teploměr. U monitor dechu se pouze technicky kontroluje funkčnost a nekalibruje se. Jeho životnost se servisem neprodlužuje, a proto po uplynutí doporučené doby používání není vhodné tento přístroj nadále používat, protože jeho citlivost může být ovlivněna. Doporučená doba užívání se obvykle uvádí výrobcem a je důležité ji respektovat.

"V postýlce/na dítěti mám monitor dechu, tak je to v pohodě!"

To je věta, se kterou se bohužel setkávám až příliš často. Proto si pojďme zopakovat důležitá fakta:
  • Monitor dechu je signalizační zařízení, není to prevence. Nezahájí resuscitaci, ani nezabrání udušení o předměty v postýlce, které tam nemají co dělat.
  • Monitor dechu nesníží rizika spánku na bříšku nebo boku. Pokud tak dítě spí, monitor mu nepomáhá s jeho životními funkcemi, které v těchto polohách mohou být omezovány.
  • V případě, že máte v postýlce klínek, na tom matraci, hnízdečko a dítě v péřové zavinovačce, pak ne, monitor dechu opravdu s největší pravděpodobností nebude fungovat správně. Pokud by v takovém případě mělo dítě pauzy v dýchání nebo by bylo dýchání omezeno, pak vám to nemusí signalizovat včas.
  • Monitor dechu je stále jen přístroj, který může udělat chybu. Také je často podceňována jeho instalace a správnost používání. Proto si vždy přečtěte návod a doporučení výrobce.
  • Ne každý monitor dechu je zdravotnický přístroj. Spoustu z produktů, o kterých si myslíme, že jsou monitory dechu, jsou ve skutečnosti pouze spotřebitelským produktem, u kterých jsou normy úplně někde jinde.


Monitor dechu je skvělá pomůcka, která vám může pomoci k vnitřnímu klidu. Zachránil už spoustu miminek, protože rodiče mohli včas zasáhnout. Je ale velice důležité vnímat ho tak, s jakým záměrem je vyráběn. Je to další část skládačky, nikoliv omluva pro plnou postýlku.

❗V zahraničí je na toto často upozorňováno a nedoporučuje se nadužívání monitorů dechu a podobných pomůcek, které by mohlo vést k většímu porušování zásad bezpečnosti spánku.

Co nám v ČR a SR nejčastěji nabízí?

Monitor dechu Nanny

Zdroj foto: Oficiální stránky výrobce Nanny

Monitor dechu Nanny je certifikovaná zdravotnická pomůcka české firmy Jablotron. Je to monitor deskový a můžete ho zakoupit ve více variantách. Jeho výhoda je, že lze snímací podložku vložit přímo pod matraci, jelikož má na sobě měkkou vrstvu a je plochá. Často je využíván v porodnicích. Je vhodný pro miminko od 2 kg hmotnosti. Jeho životnost jsou dva roky, pak výrobce doporučuje snímací podložku vyměnit za novou.

Monitor dechu BabySense

Zdroj foto: Oficiální stránky výrobce BabySense

Monitory dechu Babysense jsou zdravotnické pomůcky společnosti MAREVVA. Můžete ho zakoupit ve třech variantách. Dle pokynů výrobce by snímací podložka neměla být používána déle jak tři roky. Nevýhodou je, že poté nemůžete zakoupit tuto jednotku samostatně, výrobce to neumožňuje.I s tímto monitorem se můžete často setkat v porodnicích. Zakoupit ho můžete s jednou nebo dvěmi vyhodnocovacími jednotkami. Servisují se výrobky od roku 2014, což je zvláštní vzhledem k použitelnosti snímací podložky.

Monitor dechu Snuza

Zdroj foto: Oficiální stránky výrobce Snuza

Přenosný monitor dechu Snuza Hero, certifikovaná zdravotnická pomůcka. V prodeji ve dvou variantách. Připevňuje se na plenku na bříško miminka. Výhodou je, že je bezkabelový, ale tím bych s výhodami skončila. Výrobce nedoporučuje používat monitor v případě, že se dítě více pohybuje nebo se otáčí na bříško. Jeho doba použitelnosti tedy značně klesá a kolikrát nemusí překonat ani nejrizikovější hranici do 6 měsíců. Monitor by se neměl používat při pohybu, tedy ne v jedoucím kočárku, kolébce, autosedačce apod. Monitor dechu Snuza není určený pro společný spánek s dítětem. Může zaznamenat pohyb z vnějších zdrojů, tudíž není vhodný pro monitorování v blízkosti jiné osoby nebo zvířete. Monitorování může být značně ovlivněno a monitor nemusí hlásit, i když se něco bude dít.

Owlet Smart Socks

Zdroj foto: Oficiální české stránky výrobce

Produkty Owlet nejsou zdravotnickým prostředkem, ani monitorem dechu. Jedná se o spotřebitelský produkt, který funguje na principu pulzní oxymetrie. Owlet Socks se umisťují na nohu dítěte a měří různé parametry, včetně srdečního tepu a hladiny kyslíku v krvi, a tyto údaje jsou následně přenášeny na mobilní aplikaci pro rodiče, kteří mohou monitorovat stav svých dětí v reálném čase. V minulém roce proběhla kolem Owletu velká kauza, kdy FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) zahájil vyšetřování na základě klamavé reklamy a marketingu ze strany Owletu. Firma Owlet tehdy stáhla verzi Owlet Smart Sock, která byla označována jako lékařský přístroj a měla sloužit k diagnostikování a léčení onemocnění, což nelze bez přísné regulace. Owlet tak vydal novou verzi své "ponožky", kterou již označuje za produkt pro měření a zavádění "správných spánkových návyků". Doslova jako "chůvičku, která pomáhá rodičům lépe porozumět spánku a pohodě jejich dítěte". Owlet je navíc podporovatel spánkového tréninku, což se celkem vylučuje s podporou bezpečného spánku a pohody rodiny.

LIIP náramek

Zdroj foto: Lékárna Pilulka

LIIP náramek, opět spotřebitelský produkt. Není tedy zdravotnickou pomůckou a není ani monitorem dechu. Podobně jako Owlet měří hladinu kyslíku v krvi, teplotu a tep. Dle recenzí dost nepřesně.

Společný spánek a monitor dechu

U žádného z monitorů dechů, ani u ostatních přístrojů se nedočtete, že by byly vhodné pro společný spánek v jedné posteli. Je to ochrana výrobce nebo spotřebitele? Pojďme se na to podívat.
Monitory dechu, které fungují opravdu na principu monitorování dechu, tedy pohybu hrudníku a bříška miminka, jsou velmi citlivé. Jejich funkčnost může ovlivnit mnoho faktorů. Například to, zda je postýlka na parketách či na koberci, zda je u okna nebo v prostoru, zda je připevněna k vaší velké posteli nebo stojí samostatně a jak daleko od vaší postele stojí, zda je na postýlce baldachýn či kolotoč, zda je matrace příliš vysoká a mohla bych pokračovat. Když si vezmeme, že správnou funkčnost monitoru dechu může opravdu ovlivnit i to, že postýlka stojí na podlaze z parket, jaká je pravděpodobnost, že bude funkčnost ovlivněná, když budete mít takový monitor dechu při společném spánku ve vaší posteli? Velká, tipujete správně. Proto, pokud chcete, aby váš monitor dechu fungovat maximálně správně, vždy si přečtěte návod a dodržte pokyny od výrobce.
Dál tady máme produkty, které fungují na principu pulzní oxymetrie. Pulzní oxymetr možná znáte z nemocnice, je to takový malý přístroj, který vypadá jak kolíček, dáte ho na prst a on měří. Na tomto principu funguje například Owlet Smart Sock nebo LIIP. U výrobců se dočtete, že ani tyto produkty nejsou vhodné pro společné spaní v jedné posteli. A tady můžeme spekulovat o tom, zda je o z důvodu nařízení kontrolních úřadů nebo jinak, protože pulzní oxymetr by měl měřit pouze dítě. Velký problém zde může být i přílišné monitorování dítěte, které může vést k úzkosti rodičů, zvyšuje riziko poporodní deprese a posttraumatického šoku.

Jaký je můj závěr?

  • Je důležité monitor dechu využívat s rozumem a dle pokynů výrobce.
  • V případě, že nám jeho používání způsobuje jakékoliv negativní pocity, které nás omezují ve fungovaní nebo přivádí k úzkosti, přestaňte monitor využívat, poraďte se s pediatrem a terapeutem.
  • Pro společné spaní nepoužívejte monitor dechu, pokud se rozhodnete pro "ponožku" nebo "náramek", zvažte všechna pro a proti.
  • Při pořizování přístroje také přihlížejte na zdravotní stav vašeho dítěte.
  • Monitor dechu a podobné přístroje nejsou prevence SIDS ani SUID a nesnižují jeho rizika!
  • Monitor dechu a podobné přístroje jsou pouze doplněk k zásadám bezpečného spánku, ty by měly být vždy na prvním místě!
  • Čtěte recenze a návody.

Nejčastější otázky

Do kdy monitor dechu používat?

U zdravých dětí se doporučuje monitor dechu využívat minimálně do 6 měsíců, nejlépe do jednoho roku. U dětí se zdravotními problémy se vždy poraďte s vaším pediatrem.

Jak používat deskový monitor, když se dítě začne hodně hýbat v prostoru postýlky?

Některé deskové monitory snímají celý prostor postýlky. U jiných se dají pořídit dvě podložky, které se napojí na jednu vyhodnocovací jednotku a snímací plocha se tak zvětší. U monitorů, které se nějakým způsobem připevňují na tělo dítěte záleží na typu a umístění.

Jak používat deskový monitor dechu s dvojčaty?

Dvojčata by v takovém případě měla mít každé svou postýlku a svůj monitor dechu se snímací i vyhodnocovací jednotkou nebo případně jiný.

Co udělat s monitorem dechu po jeho využití?

Pokud máte deskový monitor, který jste používali opatrně, můžete prodat vyhodnocovací jednotku a snímací podložku vyhodit do červeného kontejneru nebo do sběrného dvora. U ostatních monitorů záleží na popisu výrobce.

Na co si dát pozor u půjčovaných monitorů dechu?

Pokud se rozhodněte monitor dechu zapůjčit, pak vždy kontrolujte rok výroby monitoru, jeho dobu použitelnosti, a určitě si vyžádejte certifikát o kontrole. Výrobci půjčování většinou nedoporučují. Rozhodně nedoporučuji kupovat snímací podložku z bazaru, když nevíte, jak s ní bylo zacházeno.

Jak správně používat monitor dechu v kočárku nebo kolébce?

Monitor dechu můžete v kočárku použít pouze v případě, že kočárek stojí a je v závětří, nejlépe uvnitř. Pozor na houpátka na kočár!V kolébce platí totéž, neměla by být v pohybu.
Created with